„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Projekt realizowany jest w Grupie Operacyjnej składającej się z czterech różnych podmiotów: Świętokrzyskiego
Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy, Bartłomieja Piwowarczyka - rolnika.

 

SPERSONALIZOWANE SERY TWAROGOWE
 

 
więcej o projekcie

ZA NAMI JUŻ PRAWIE ROK BADAŃ

Za nami już prawie rok badań poświęconych opracowaniu i wdrożeniu innowacyjnej technologii produkcji spersonalizowanego sera twarogowego z pasteryzowanego mleka krowiego z wykorzystaniem lokalnych szczepów bakterii fermentacji mlekowej z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Innowacyjny produkt zawierający żywe kultury bakterii, dedykowany szczególnie osobom starszym, produkowany będzie bez chemicznych konserwantów, charakteryzować się będzie wysoką jakością i wartością żywieniową, bezpieczeństwem oraz powtarzalnością cech sensorycznych, mikrobiologicznych i fizykochemicznych.