„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Projekt realizowany jest w Grupie Operacyjnej składającej się z czterech różnych podmiotów: Świętokrzyskiego
Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy, Bartłomieja Piwowarczyka - rolnika.
SPERSONALIZOWANE SERY TWAROGOWE
O PROJEKCIE
Projekt realizowany jest w Grupie Operacyjnej, w której skład wchodzą cztery różne podmioty:
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach,
- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
- Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy,
- Bartłomiej Piwowarczyk - rolnik.
- Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach,
- Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
- Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy,
- Bartłomiej Piwowarczyk - rolnik.

Innowacją jest zastosowanie wyizolowanych ze środowiska naturalnego szczepów bakterii mlekowych, scharakteryzowanych do gatunku oraz pod względem cech biochemicznych i fizjologicznych. Spersonalizowany ser twarogowy z nowym składnikiem - szczepami bakterii - będzie pozytywnie wpływać na lokalną populację mieszkańców, ze szczególnym uwzględnieniem osób starszych.
Planowane badania dotyczyć będą wykonania jednej lub dwóch mieszanek kultur startowych, które zostaną dodane do sera w odpowiednim etapie procesu technologicznego. Opracowanie jednej lub dwóch kultur startowych bakterii poprzedzone będzie badaniami mikrobiologicznymi i fizykochemicznymi, które na tym etapie, ze względu na zastosowanie ich w produkcie przeznaczonym do żywienia ludzkiego, nie są możliwe do precyzyjnego określenia. Badania przemysłowe, a szczególnie wdrożenie nowej technologii z wykorzystaniem bakterii jest bardzo trudnym wyzwaniem, o czym może świadczyć mała liczba transferu technologii do przemysłu. Szczepy wchodzące do konsorcjum bakterii wykorzystywanych w procesie technologicznym mogą wnieść niepożądane cechy organoleptyczne, pomimo prozdrowotnych właściwości. Dlatego też dobór odpowiednich szczepów bakterii fermentacji mlekowej stanowi istotne znaczenie dla procesu technologicznego i skutecznego oddziaływania na zdrowie.
Żywność dla osób starszych musi być wygodna w przygotowaniu i połykaniu, apetyczna, ponadto powinna pokrywać specyficzne potrzeby tej grupy wiekowej społeczeństwa, która jest szczególnie narażona na niedobory substancji odżywczych, zwłaszcza białka, składników mineralnych i witamin oraz na zwiększone ryzyko osteoporozy i sarkopenii, czyli utraty tkanki mięśniowej.
Na rynku polskim obecnie nie ma produktów spożywczych przeznaczonych dla seniorów, dostosowanych do ich specyficznych potrzeb i warunków konsumpcji. Innowacyjny produkt spersonalizowany, czyli ser twarogowy będący nośnikiem dla odpowiednich szczepów bakterii fermentacji mlekowej, doskonale wpisuje się w te wymogi jako składnik lekkostrawnej diety, odpowiedniej dla osoby powyżej 60 roku życia, dostarczając niezbędne składniki odżywcze (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz minerały), ale przede wszystkim prozdrowotne bakterie.
PARTNERZY

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

Bartłomiej Piwowarczyk - rolnik

Gminna Mleczarnia w Pierzchnicy

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego