„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie".
Projekt realizowany jest w Grupie Operacyjnej składającej się z czterech różnych podmiotów: Świętokrzyskiego
Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach, Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego,
Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy, Bartłomieja Piwowarczyka - rolnika.
SPERSONALIZOWANE SERY TWAROGOWE
W listopadzie 2021 roku oficjalnie rozpoczęła się realizacja projektu pt. „Innowacja technologiczna, procesowa i produktowa w zakresie wytwarzania spersonalizowanych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych we współpracy z Instytutem Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego”.
Celem projektu jest produkcja serów twarogowych na pilotażowej linii technologicznej, z wykorzystaniem własnych-środowiskowych bakterii kwasu mlekowego, a przede wszystkim najważniejszych bakterii ludzkiego przewodu pokarmowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Wykorzystanie drobnoustrojów w innowacyjnej technologii produkcji przyczyni się do ukształtowania specyficznych cech sensorycznych i prozdrowotnych serów o walorach immunostymulujących dedykowanych osobom starszym.
Na spotkaniu w Gminnej Mleczarni w Pierzchnicy oraz w siedzibie rolnika odbyły się spotkania w celu oficjalnego uruchomienia projektu.


Projekt został podzielony na cztery etapy . W pierwszym etapie pn. „Izolacja i charakterystyka szczepów bakterii należących do rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium oraz badania środowiskowe” przeprowadzona zostanie ocena i dostosowanie warunków środowiskowych do wymogów higieny produkcji innowacyjnych, spersonalizowanych serów twarogowych wytwarzanych z pasteryzowanego mleka krowiego oraz badania czystości powierzchni, powietrza i wody. Badania mikrobiologiczne obejmować będą higienę udoju mleka pozyskiwanego od krów rolnika wchodzącego w skład konsorcjum.
Badania jakie będą przeprowadzane to podstawowe badania jakościowe mleka, w tym m.in. poziom tłuszczu i liczba komórek somatycznych. Pracownicy IBPRS, zaangażowani w realizację projektu, z próbek mleka i środowiska jego produkcji wyizolują bakterie kwasu mlekowego z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. W laboratorium IBPRS wykonana zostanie charakterystyka biochemiczna wyizolowanych szczepów bakterii, w celu ustalenia przynależności gatunkowej. Kolejnym etapem badań będzie namnożenie zidentyfikowanych izolatów bakteryjnych oraz ich liofilizacja lub głębokie mrożenie w odpowiednim medium. W ten sposób uzyskane zostaną kultury startowe do produkcji innowacyjnego sera twarogowego dedykowanego osobom starszym.